Stäng fönstret!

Torp nr 21 : Granelid

 

Namn : Granelid (Doppa-Lenas)

By : Hult Vestregård

Bebott av :
1884 - 1885    Skräddaren Carl Gustaf Karlsson, f. 1857 med hustrun Ida Olivia Johansdotter, f. 1847
18 - 1892    Enk. Lena Greta Karlsdotter, f. 1826-1892

Nrserie/Nr : 2/21

Typ : Backstuga

Längd*Bredd : 

Skick :  

Närområde :  

Longitud :  

Latitud :  

Övrig fakta :

ÅB -77 sid. 66:

Se "Torpinventering, Norra delen av Åseda socken":
 Backstugan har ursprungligen legat på åkerrenen men av någon anledning flyttats in på grannens skogsmark. Namnet Doppa-Lena har hon enligt folkmun fått för att hon skulle ha försökt att ge ihjäl sin gubbe när han doppade i grytan. De bodde då i Brinkelid. Efter denna händelse blev det skilsmässa och Lena flyttade tillbaka till Hult, där hon var född.
   Doppa-Lena hade en dotter som hette Ida och som blev gift med en skräddaremästare Bergström från Åseda. Förutom sin egen dotter hade Doppa-Lena även en blind flicka inack order ad hos sig. Hennes skyldighet mot den inack order ade flickan framgår av följande protokoll från fattigvårdsstyrelsen den 14 jan. 1885.
   ”Blinds flickan Anna Printz från Varshult bortarrenderas i dag på de villkor att till underhåll lemnas henne 12 fot fattigsäd och i kontanta pengar dels såsom ersättning för hennes vård, dels som underhåll åt henne under året 40 kronor, och mottogs hon av sin förra vårdarinna Lena Carlsdotter i Hult Mellangård, med det tillägget att hon under året lemnar henne en ylleklädning, en näsduk, ett förkläde, ett par strumpor och ett lintyg. Samt underhåller henne hennes övriga kläder med behörig lagning”. Dessutom uppdrogs åt kommunalnämnden genom Carl Johansson i Hults Östregård att köpa Anna Printz ett dragspel för högst tio kronor. Blinda bodde hos Lena från 1885 till 1890.
   Många äldre människor i Åseda minns ännu Blinda Anna när hon besökte marknaderna i trakten och underhöll besökarna med sång till sitt gamla dragspel, som var ett enradigt durspel. Med vaggande rörelser och sin entoniga sång väckte hon medlidande, och många småslantar lades i hennes hand. För varje slant tackade hon hjärtligt med sin vanliga ord:
-  Tackar allra mjukast, tack så mycket, tack, tack!
   Hon hade en otrolig orienteringsförmåga, då hon efter att endast en gång gått vägen, hon själv kunde gå upp till en halv mil, endast ledd av sin käpp. Till längre bort liggande marknader brukade hon åtföljas av sin mor ”Prinsa-Vendla”-
   Blinda Anna bodde senare på gamla fattigstugan vid Nottebäcksvägen. Den brann ner år 1923.
  Av doppa-Lenas stuga syns nu endast delar av den nedrasade skorstensmuren och en håla där potatiskällaren har varit. Ett litet stycke från grunden finns en vattenkälla som kallas för Doppa-Lenas källa.

Stäng fönstret!